OMUZ AĞRILARINI ÖNEMSEYİN ! ! !
Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz, geniş hareket açıklığı sayesinde sportif hareketlerde ve günlük işlerimizde büyük avantaj sağlar. Geniş hareket açıklığı aynı zamanda omuzun travmalara ve yaralanmalara da açık hale gelmesine neden olabilir.
Omuz ağrılarının nedenlerini 6 ana başlık altında inceleyebiliriz.
TENDON YIRTIKLARI ve TENDİNİTLER (İLTİHAPLANMA)
Omuz eklemini hareket ettiren kas-tendon grubu Rotator kılıf olarak adlandırılır. Bu kılıftaki aşırı kullanım, kılıfın oluğunda sıkışması veya travmalar kılıfı oluşturan tendonlarda iltihaplanma ve yırtıklara neden olabilir.
İNSTABİLİTE (EKLEM SIKILIĞININ KAYBI)
Omuz eklemini yerinde tutan kapsül ve dokulardaki yırtıklar eklemin hareketi sırasında güvensizlik, takıma hissi ve eklem çıkıklarına neden olabilir.
KIKIRDAK AŞINMALARI VE KİREÇLENME
Omuz eklemindeki farklı nedenlerle oluşan kıkırdak aşınmaları eklemde ağrı, kısıtlılık ve takılma hisleri oluşturur. Gecikmiş hastalarda aşınma kireçlenmeye dönüşür.
SİNİR SIKIŞMALARI (BOYUN FITIKLARI, NÖROPATİLER, ÇIKIŞ DARLIKLARI)
Omuz eklemindeki kasları hareket ettiren ve duyusunu alan sinirlerde boyun omurgası seviyesinde (boyun fıtığı) veya ekleme yakın olan seviyelerde (torasik outlet sendromu, brakial pleksus hasarı) meydana gelen sıkışmalar omuz ağrılarının temel sebebi olabilir.
KAS AĞRILARI (FİBROMYALJİ, MYOFASİYAL AĞRI)
Duruş (postür) bozukluğu, tekrarlayan kas zorlanmaları, stresli yaşam, mesleksel aktiviteler omuz çevresindeki kas gruplarında ağrılı tetik noktaların oluşmasına veya gezici karakterde ağrılara neden olabilir.
KIRIKLAR
Düşme ve yüksek enerjili yaralanmalar (trafik kazaları, spor yaralanmaları) omuz eklemini oluşturan kemiklerde kırıklara neden olabilir.
Omuz ağrılarının tanı ve tedavilerinin geciktirilmesi erken dönemde basit tedavi ile çözülebilecek problemlerim daha komplike hale gelmesine neden olabilir. Geçmeyen omuz ağrılarında en yakın zamanda ortopedistinize başvurun.